Kan vi piske en benløs til at løbe maraton?

 

Så er det der, valget. Og ifølge medierne bliver et af valgkampens helt store temaer dagpenge. De seneste regeringer har strammet dagpengemodtagernes vilkår, og der er en tendens i retning af endnu hårdere krav, kortere dagpengeperiode og nedsættelse af dagpengene. Mit gæt er også, at anbefalingerne fra Dagpengekommissionen lyder på stramninger, når de kommer til september.
En flodhestepisk er ikke nødvendigvis løsningen på vores ledighedsproblemer. Tværtimod.
Jeg kender til mange ledige, der er næsten desperate for at få arbejde, men som desværre ikke er i stand til at finde et – trods ihærdige forsøg.
Ligesom det er udsigtsløst at tvinge en benløs til at gennemføre et maratonløb med trusler om sanktioner, er det naivt at tro, at samtlige Danmarks arbejdsløse kan komme i job, hvis de bare ”gider”. Vi kan immervæk ikke tvinge folk til at tage job, der ikke er der.

Hæng honningkrukker op.
Selvfølgelig skal vi sanktionere dem, der ikke er aktivt jobsøgende og dem, der nægter at arbejde, men grundlæggende tror jeg langt mere på honningkrukken end på tommelskruen.
I stedet for at straffe dem, der ikke kan finde arbejde, skal vi gøre to ting:
Beløn dem, der får arbejde. Det er og bliver langt mere motiverende med en belønning end at true folk til handling. Jobfradrag eller beskæftigelsesbonus – kald det, hvad du vil. Det virker bare.
Men nu skal jobbene altså bare være der, før de kan udfyldes. Så lad os starte med at forbedre vilkårene for erhvervslivet. Det ligger sådan cirka en rumrejse uden for min fatteevne, hvorfor det offentlige bureaukrati insisterer på at gøre det så svært at drive virksomhed, som det er tilfældet.
Fjern regler, nedsæt behandlingstider og ventetider i det offentlige, nedsæt virksomhedsskatten og gør det nemmere at starte for sig selv. Det virker for alvor. Når virksomhederne får det bedre, ansætter de flere medarbejdere, og så bliver det igen muligt at få arbejde for dem, der vil.
Sådan er det desværre ikke i dag, og det vil jeg gøre alt for at ændre, når jeg kommer i Folketinget.